Skip to main content

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Leefgoed de Olifant

olifant wit

GESCHIEDENIS

Steenoven
de Olifant

Steenoven de Olifant is een Rijksmonument met een rijke historie. De oven waarin eens de befaamde ijsselstenen werden gebakken, is nu een voorhof dat bereikbaar is via een poortje. Hieromheen is in de zeventiger jaren een monumentale villa verrezen, ontworpen door architect Gunnar Daan. Het riante woonhuis werd in de stijl van de houten turfschuren gebouwd.

Het terrein van de oude steenfabriek, de steenplaats, werd een parkachtige tuin met schuren. Dit geheel vormt nu Leefgoed de Olifant.

In de rechter turfschuur van de villa is de ruime living waar, in het verleden, op kleine schaal, culturele activiteiten plaatsvonden, zoals huiskamerconcerten.

De huidige eigenaren, Ahja Sipkema, met in de verte een link met de steenfabrikanten/ eigenaren van de Olifant in vroeger tijden, en haar partner Ariann Kraaijeveld, wonen in de villa en hebben gezocht naar een passende rol voor het erfgoed en haar terrein met opstallen.

De opstallen zijn inmiddels geheel verbouwd en zijn geschikt voor de nieuwe functies. Een deel van het terrein werd heringericht door een afrit en parkeervoorzieningen.

Stichting Leefgoed de Olifant werd opgericht om de activiteiten te organiseren.

De belangstelling was groot, daarom werd al snel gekozen voor het uitbreiden van het aanbod, en werd, geheel in stijl met de bestaande opstallen, de extra vergaderlocatie De Hut gebouwd. Als overdekte buitenruimte werd De Kas toegevoegd in de vorm van een kweekkas. In november 2021 werd de laatste aanwinst officieel geopend, De Plaets en De Weide. Twee vergaderlocaties onder een dak, duurzaam gebouwd en met mooie vergezichten over het slagenlandschap van de polder, én met uitstekende faciliteiten.

NU

Het Leefgoed

Leefgoed de Olifant is een prachtige plek in het groen, waar het goed toeven is.

De non-profit organisatie Stichting Leefgoed de Olifant wil het Leefgoed op een duurzame manier in stand houden en toegankelijk maken voor publiek.

De doelstelling van Stichting Leefgoed de Olifant is: het terrein en de gebouwen van Leefgoed de Olifant delen – dat wil zeggen openstellen voor gasten  – , in stand houden, en al hetgeen te doen wat hiermee verband houdt en hiertoe bevorderlijk is. Hieronder valt nadrukkelijk het ten volle uitdragen van het gastvrijheid concept. 

Het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit alles is Leefgoed de Olifant BV. Dit omvat ondermeer de exploitatie van de vergaderruimtes, en voor wat betreft de horeca en evenementen, welke plaats vinden op het Leefgoed, de exploitatie van De Kas en restaurant voorheen De Dames, nu De Koningin.

Het doel van Leefgoed de Olifant BV is het op een commercieel kloppende wijze invulling geven aan de doelstelling van Stichting Leefgoed de Olifant door een duurzaam team van medewerkers te creëren, dat deze doelstelling invulling geeft.

Vanuit de stichting werken we met vrijwilligers, met wie we culturele activiteiten en Leefgoed Buitendagen organiseren voor onderhoud van het terrein en het oogsten van groenten en fruit uit eigen tuin en boomgaard.

Leefgoed de Olifant BV heeft een team in dienst. Voor de mogelijkheden om bij het Leefgoed te werken, kijk onder aan deze pagina bij: “werken bij Het Leefgoed”.

Leefgoed de Olifant BV heeft een tweekoppige directie, Mariëlle Franken en Hans Heesterbeek. De directie over de totale organisatie voert de tandem Ahja Sipkema en Ariann Kraaijeveld.

Het bestuur van Stichting Leefgoed de Olifant bestaat uit:

  • A.S.C. (Ariann) Kraaijeveld, voorzitter
  • dr. ir. E.M. (Ahja) Sipkema, secretaris/penningmeester
  • mr. L. (Lucile) van Frankfoort, lid

DJI 0655 scaled 285967cc
DJI 0599 scaled 2146bf16
DJI 0716 scaled ea4de600
DJI 0717 scaled 8334ed65

HET LEEFGOED

Toekomst & visie

De afgelopen jaren hebben we door externe invloeden als, Covid-19, de veranderde arbeidsmarkt en stijgende kosten van energie en grondstoffen, de kortetermijnvisie regelmatig moeten bijstellen. Dit heeft er ook toe geleid dat we in september 2022 hebben besloten ons te concentreren op de vergaderingen en groepen in De Kas en gekozen ook in restaurant De Koningin groepen te gaan ontvangen en specials te gaan organiseren. Leefgoed de Olifant is vanaf die tijd een vergader- en evenementenlocatie.

Daarnaast organiseren we circa twee keer per maand een evenement, waar je individueel, dus ook met z’n tweeën, op in kan tekenen, zie de agenda.

Leefgoed de Olifant heeft het gastvrijheidconcept als doelstelling en daar zullen we alle mogelijkheden voor blijven onderzoeken en ons aanpassen waar nodig om de haalbaarheid te waarborgen en het bedrijf te laten voortbestaan, net als de werkgelegenheid van ons team.

Nieuwe plannen en ideeën blijven onderdeel van ons avontuur.  Volg ons op sociale media of via de nieuwsbrief om niets te hoeven missen.

De Koningin is per september 2023 geopend voor diner op dinsdag- woensdag- en donderdagavond. Reserveren gewenst. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Het Leefgoed.